Централната избирателна комисия /ЦИК/ пусна виртуален симулатор за предстоящото машинно гласуване на предсрочния парламентарен вот на 2-и октомври. Очакванията са гласуването на електронно устройство да отнеме не повече от минута, две. Същевременно предстои и мащабна информационна кампания в цялата страна, чрез която ще се обхванат всички населени места, където ще се гласува по този начин. Работата със симулатора бе обсъдена на среща между представители на Областната администрация в Русе и Районната избирателна комисия /РИК/.

На изборите на 2-и октомври гласоподавателят ще ползва само една смaрт карта, предоставена му от член на секционната избирателна комисия, така както беше и на предходните извънредни парламентарни избори. На дисплея се изписва следния текст „Избори за Народно събрание 2 октомври 2022 г.“ и текст, подканващ гласоподавателят да постави картата в устройството. След като картата бъде поставена в слота на машината, всеки ще може да избере за коя партия да гласува и за кого да даде преференциален вот. Това става чрез натискане на някои от бутоните за предишна или следваща страница. Следващата стъпка е свързана с проверка на избора и гласуване. Важно е да се отбележи, че електронните устройства дават опция и за промяна на избора.

Машината пуска разписка, които трябва да бъде взета и пусната в специално предназначена кутия. Накрая се изважда и смарт картата.

Симулаторът е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Обявена е и обществена поръчка за адаптиране на досега използваните разяснителни аудио и видеоматериали, както и плакати, свързани с вота. Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата. Той е достъпен на следния уеб адрес: https://www.cik.bg/suemg_02.10.2022/.